Verhuizen met de hond
30 oktober 2017 in Informatief honden


 

Verhuizen is voor ons mensen al een hele ingrijpende gebeurtenis, alles moet van zijn plek naar een andere locatie gebracht. Daar moet alles weer een plekje krijgen.

Maar hoe is het voor de hond?

Honden leven in het hier en het nu maar zijn wel degelijk bepaalde patronen in het leven gewend., met een verhuizing wordt heel het leven in 1 keer omgegooid. Wij kunnen een hond niet uitleggen wat er precies staat te gebeuren en dus kan het voor de hond voelen alsof de grond onder zijn voeten vandaan zakt.

Om er voor te zorgen dat de hond snel kan wennen en ontspannen in zijn nieuwe thuis is het belangrijk dat de hond in de weken en dagen voor de verhuizing zo min mogelijk stress ervaart.

De ene hond heeft sneller last van stress dan de andere. Houdt de hond dus goed in de gaten.

Wat kun je doen om een verhuizing aangenamer te maken voor de hond?

 

Probeer het ritme van de hond zo goed mogelijk te behouden in de weken voor de verhuizing.

Ga indien mogelijk al een paar keer kijken in het nieuwe huis met de hond en laat de hond het huis onderzoeken zonder bemoeienis.

Houdt met het inpakken van spullen rekening met de hond, vindt de hond het erg spannend dat je spullen aan het inpakken bent stop er dan even mee. Neem een pauze.

Blijft de hond het spannend vinden, breng de hond de volgende keer dat je gaat inpakken even naar de oppas of een familielid.

Zorg dat de hond niet aanwezig is bij de grote dag van de verhuizing, van het gesjouw met spullen zal de hond in de war raken en hij of zij loopt op zo'n moment waarschijnlijk in de weg wat voor de nodige frustratie kan zorgen. Breng de hond die dag dus naar de oppas of een familielid.

Haal de hond pas weer op als alle meubels op zijn plek staan en alle 'hulp' vertrokken is.

Laat de hond het huis op eigen tempo onderzoeken.

Laat de hond de eerste nachten of weken bij de baasjes op de kamer slapen. Honden zijn sociale slapers en slapen sowieso beter in gezelschap dus het beste is om de hond niet alleen te laten slapen ook niet na een paar weken.

Laat de hond de eerste tijd niet alleen in het nieuwe huis, de hond moet eerst op zijn of haar gemak zijn in de nieuwe omgeving. Als de hond volledig op zijn of haar gemak is kun je het alleen zijn in stapjes op gaan bouwen.

Er zijn IP camera's te koop die je kunt bedienen met een ap op je telefoon , zo kun je checken of de hond het niet erg vindt als je weg bent.

Wanneer je het alleen zijn op kunt bouwen en hoe snel dat gaat verschilt per hond.

Plan minimaal 2 weken rust in het nieuwe huis. Het is begrijpelijk dat familie en vrienden graag langs willen komen om het huis te bezichtigen maar om goed te wennen heeft de hond een rustige omgeving nodig. Als er dan steeds mensen in en uit lopen en op bezoek komen is dat voor de hond heel onrustig.

Wacht dus even met het uitnodigen van bezoek of doe dit heel gedoseerd zodat de hond genoeg tijd heeft om te rusten en te wennen.

Uiteindelijk zal je zien dat de hond zijn plekje in het nieuwe huis helemaal heeft gevonden.Terug naar overzicht