Vachtverzorging
30 oktober 2017 in Informatief honden

Vacht verzorging

 

Als je een hond hebt met een trimvacht dan herken je het misschien wel, de eeuwige struggle van de vacht verzorging. Als je hond zich niet makkelijk laat verzorgen kan dat behoorlijk lastig zijn.

Waarom een hond zich niet makkelijk laat verzorgen kan verschillende oorzaken hebben:

Bijvoorbeeld een trauma, het is niet goed aangeleerd of de hond zit niet goed in zijn vel.

Sommige honden vinden het heerlijk al dat getut en anderen vinden het vreselijk.

Dat vacht verzorging niet makkelijk was ondervond ik met mijn eigen hond Civic.

Na een paar keer 'geoefend' te hebben met de borstel veranderde hij in een mens etende piranha en kwam er van borstelen weinig meer terecht. Na ook nog eens een minder leuke ervaring bij een trimsalon was het wat hem betreft echt wel mooi geweest met borstels, kammen, scharen, tondeuses en waterblazers. Kortom ik kreeg weinig meer voor elkaar.

Daar zit je dan met je Labradoodle waarvan de vacht wel geborsteld en getrimd moet worden.

Ik begreep dat dit niet langer zo kon.

Na lang oefenen en een heel andere aanpak is het inmiddels weer mogelijk om Civic zijn vacht te verzorgen. 

    

Hoe pak je dat nou aan als je hond niet van vachtverzorging houdt of hoe kan je er voor zorgen dat je de vachtverzorging goed op start bij een pup? In dit artikel zal ik hier tips voor geven.

Laat de hond de materialen uitgebreid onderzoeken op het eigen tempo zonder bemoeienis. Door het te onderzoeken is het meteen al minder spannend. 

Leer de kalmerende signalen van de hond kennen, dit is de taal van de hond. Door middel van de kalmerende signalen kan de hond aangeven dat hij/zij het niet prettig vindt.

Let er op welke benadering jouw hond het prettigst vind, de ene hond zal liever van voren benaderd willen worden, de ander misschien vanaf de achterkant of vanaf de zijkant.

Houdt het kort. Begin dus met een keer de borstel over de hond, bij voorkeur een zachte borstel en leg de borstel dan weg. Doe dit een paar keer per dag. Bouw dat zo uit tot dat je de hond kan borstelen. Let goed op de hond als deze kalmerende signalen vertoond stop dan met borstelen. Ga niet te snel! Voor sommige honden is dit al te veel, begin dan met de borstel te pakken en weer weg te leggen of leg de borstel neer zodat de hond deze op zijn eigen tempo kan leren kennen. Bouw het heel langzaam op. Eventueel kan je nog met voer belonen, maar let er op dat je de grens van de hond niet overschrijd.

Als de hond getrimd moet worden doe dat dan bij voorkeur zelf in kleine etappes. Eventueel met een kong met lekkers er bij. Stopt de hond met eten uit de kong stop dan ook met trimmen. Geef de hond na de trimbeurt voldoende rust. Begin 2 of 3 dagen na de trimbeurt weer met oefenen met de borstel en eventueel andere trim artikelen zo heb je de tijd om het rustig op te bouwen en wordt het makkelijker als de hond weer getrimd moet worden. 

Geef de hond de kans om weg te lopen, zet hem of haar dus niet vast. Door de hond zelf keuzes te geven heeft hij/zij nog de controle over de situatie. 

 

Trim de hond in etappes tenzij de hond het niet erg vindt om getrimd te worden.

Werk niet langer dan 2 uur aan de hond.

Las pauzes in, trimmen is heel vermoeiend voor honden.

Respecteer de hond zijn grenzen. Gromt je hond, respecteer zijn of haar nee en let goed op de andere signalen die de hond laat zien.

Laat de hond zelf bepalen of hij/zij wil staan, liggen of zitten. Commando's zorgen voor meer spanning.

Blijf geduldig, merk je dat je ongeduldig wordt neem dan even een pauze. Ongeduld of irritatie wordt direct opgemerkt door de hond waardoor het niet beter zal gaan. Na een pauze kun je weer met frisse moed beginnen. 

Zie je het zelf echt niet zitten om de vacht van de hond te verzorgen of lukt het gewoonweg niet vanwege lichamelijke klachten? Dan kan je het uitbesteden bij een trimsalon. Let bij het uitkiezen van een trimsalon op of de trimster op de signalen van de hond let en er juist op reageert. Blijf er bij als je hond getrimd wordt zo kun je zien wat er met je hond gebeurd. Heb je het idee dat er over de grenzen van je hond wordt heen gegaan, schroom dan niet om in te grijpen! Jij kent jouw hond het beste en bepaald nog altijd wat er met hem/haar gebeurd.

Er zijn ook trimsters die aan huis komen en workshops verzorgen. Let ook hierbij op of ze genoeg kennis hebben van de signalen van honden en of ze hier juist op reageren.

 

©Honden-Coaching Be There


Terug naar overzicht