Puppy proof
30 oktober 2017 in Informatief

Puppy proof

 

Hoera we krijgen een pup!!

Een pup in huis is ontzettend leuk maar ook ontzettend veel werk.

Om ergenis te besparen zet ik een aantal dingen voor je op een rijtje.

Maak je huis puppy proof:

Puppy's poepen, plassen en bijten.

Natuurlijk zou het vervelend zijn als je prachtige kleed wordt ondergeplast of je prachtige salontafel wordt onderzocht door een paar scherpe tandjes.

Daarom is het handig om je huis van te voren puppy proof te maken.

Haal alle dierbare spullen waar de pup bij zou kunnen komen tijdelijk weg, dus ja ook dat prachtige kleed en je prachtige salontafel. Als de pup ouder is en heeft gewisseld zijn die spullen ineens een stuk minder interessant.

Zet plekken waarvan je niet wilt dat de pup er komt af met een hekje.

Door je huis puppy proof te maken ga je een relaxte puppy tijd tegemoet. Ook voor je pup wel zo fijn om zelf de keuze te hebben waar hij wil liggen en lopen. De pup opsluiten in een bench is niet aan te raden. Keuze vrijheid is erg belangrijk voor honden, op het moment dat je een pup of hond op sluit belemmer je die keuze vrijheid waardoor de pup stress krijgt. De stress kan zich uiten in ongewenst gedrag.

Activiteiten:

In de nieuwe omgeving komt er al heel veel op een pupje af. Houdt hier dus rekening mee kwa activiteiten. Vermijd de eerste paar weken bezoek en drukte. Laat de pup op zijn eigen tempo onderzoeken in het huis, de tuin en de buurt.

Wil je met de pup wandelen maar gaat deze zitten? Laat deze zitten, hij observeert de omgeving en kan de prikkels dan beter verwerken.

Van het onderzoeken op eigen tempo krijgt de pup zelfvertrouwen.

Vraag en verwacht niks van de pup maar geniet er van hoe hij alles op eigen tempo onderzoekt.

Heb je een bijterige pup? Kijk dan even naar je dagschema, misschien doe je te veel of te drukke activiteiten.


 

Zindelijkheid:

De ene pup wordt snel zindelijk en de andere doet er wat langzamer over, dit is een natuurlijk proces. Stel geen verwachtingen wat de zindelijkheid van je pup betreft, zo raak je ook niet teleurgesteld als het wat langer duurt.

Neem de pup na het eten, slapen en spelen mee naar buiten om even te plassen of te poepen en verder in het begin ieder uur of iedere 2 uur als de pup wakker is.

Zorg dat er altijd drinkwater voor de pup beschikbaar is, niet kunnen drinken is slecht voor de nieren en dorst veroorzaakt stress, door stress gaat de waterhuishouding omhoog waardoor de pup nog nodiger moet plassen. Daarnaast kan het onthouden van drinkwater ook een obessie voor water drinken veroorzaken Altijd laten drinken dus!

Gebeurd er toch een ongelukje? Geen nood, dit hoort er bij. Ruim het ongelukje op zonder hierbij aandacht aan de pup te schenken.

En voor je het weet realiseer je je hey hij is zindelijk :)

Alleen leren zijn:

Je pup is nog maar een baby die laat je dus niet alleen. De mythe hij moet er aan wennen is niet waar. Je pup heeft jou nodig, jij bent zijn veiligheid en zijn alles. Door je pup te laten weten dat je er altijd voor hem bent zal hij opgroeien tot een zelfverzekerde stabiele hond.

Laat de pup bij je op de kamer slapen, je pup heeft behoefte aan veiligheid en geborgenheid zo vlak na de verhuizing. Het is heel stressvol en spannend voor een pup, weggehaald worden bij de moeder, broertjes en zusjes en een nieuwe omgeving.

Regel de eerste maanden dus een oppas als je weg moet.

Het is per hond verschillend wanneer deze er aan toe is om alleen te zijn, allereerst moet de hond zich veilig voelen in zijn huis. Je begint dus met oefenen in huis, dus bijvoorbeeld even naar boven terwijl de hond beneden is. Als de hond relaxt is dan kan je het alleen zijn verder gaan uitbouwen door even de voordeur uit te gaan en gelijk weer naar binnen. Vervolgens voordeur uit, voordeur dicht en gelijk weer naar binnen.

Voordeur uit, voordeur dicht en 1 minuut wachten en weer naar binnen.

Zo bouw je dat langzaam uit tot je de gewenste tijd hebt. Let op vier uur alleen is voor honden wel het maximale. Honden zijn sociale dieren en moeten ook nog wel eens plassen.

Heeft je hond er moeite mee? Ga dan een paar stappen terug.

Om te kijken wat er gebeurd als de hond alleen is kan je een ip camera aanschaffen.

Geniet van je pup en stel geen verwachtingen. Ga samen op ontdekkingsreis in de grote wereld.

Terug naar overzicht