Ongewenst gedrag of belangrijke boodschap?
30 september 2019 in Informatief

De hond die plotseling begint te grommen als je hem aanraakt of naast hem wil gaan zitten, of die hond die ineens zo verschrikkelijk uitvalt buiten op straat.

Die hond die bij ieder geluidje of beweging naar het raam vliegt en helemaal uit zijn panty gaat, de hond die spullen sloopt als hij alleen is....

Zo maar wat voorbeelden van wat mensen zien als ongewenst gedrag. Ik begrijp dat wel. Het is ook niet fijn als je hond naar je gromt, uitvalt, constant blaft of je duur gekochte interieur kapot maakt.


Ten onrechte wordt er vaak nog gedacht dat de hond het doet om te pesten of om de baas te worden. Achter al dit gedrag zit een boodschap. Een boodschap van de hond.

En juist naar die boodschap vergeten we vaak te luisteren. Of we proberen het wel maar maken er uiteindelijk toch onze eigen boodschap van.

Ik ken honden met serieuze pijnklachten, zij proberen hun boodschap duidelijk te maken met gedrag. Blijf uit mijn buurt ik heb pijn! Ik ken honden met stress klachten zij weten zich geen raad met zichzelf en zijn ontzettend reactief.


Pas als we hier naar gaan luisteren, dit serieus nemen en hier wat aan gaan doen zal het gedrag verbeteren.


En vergeet de signalen die onze honden laten zien niet! Hoe vaak krijg ik wel niet te horen het gebeurde zomaar uit het niets? Terwijl er al heel veel signalen aan vooraf waren gegaan. Soms zelfs maanden vooraf. Honden die het opgegeven hebben om subtiele signalen te laten zien en direct overgaan op afstandsvergrotende signalen omdat er naar de subtiele signalen toch nooit geluisterd werd.


Heb jij moeite met het gedrag van jouw hond en wil je hier serieus mee aan de slag?

Luisteren naar de boodschap die jouw hond te vertellen heeft en hier ook daadwerkelijk iets mee doen?

Neem contact met mij op voor een telefonische kennismaking. Deze is gratis en vrijblijvend.
Terug naar overzicht