Katten en honden
04 februari 2019 in Informatief

Je kent het vast wel, je wandelt lekker met je hond en ineens neemt je hond een spurt, je arm is vier meter langer en nog net hoor je SSHHHH uit een bosje of onder een auto vandaan komen.

Het is je raad het misschien al..... Een kat.

Veel honden reageren op katten, sommige zelfs obsessief. Zelfs al hebben ze een 'eigen' kat.

Wat maakt dat veel honden op katten reageren?


Katten en honden hebben veel verschillen in lichaamstaal.

Katten staren zo lang mogelijk naar het gevaar om het in de gaten te houden. Bij honden is staren heel onbeleefd en kan het de aanzet zijn tot een conflict.

Katten kunnen heel plotseling bewegen, daarnaast maken ze vaak ook hele snelle bewegingen. Honden worden getriggerd door beweging.

Het wegrennen van een kat activeert het jacht instinct van de hond.


Maar mijn hond heeft zelf een kat? Waarom reageert hij daar dan anders op dan een kat buiten?

Honden leren context gebonden, dit betekend dat wat ze leren aan de situatie verbonden is. De kat in huis is voor hem heel anders dan de kat buiten.

Ook leert de hond de gewoontes van de eigen kat herkennen. Een vreemde kat is dan toch wel andere koek.


Wat kan je doen als je hond geobsedeerd is door katten?

Houdt afstand van de katten, leer de plaatsen waar ze zitten kennen en loop hier met een boog omheen.

Het vermijden van katten is bij een obsessie de eerste stap. De andere stappen zijn afhankelijk van de hond en nog meerdere factoren, het is aan te raden een gedragsdeskundige die is aangesloten bij de PDTE (Pet Dog Trainers of Europe) te raadplegen.


Zit er ergens een kat en vind je hond het interessant? Laat hem dan van een grote afstand observeren en wacht tot hij vanzelf weer mee loopt.

Loop met een boogje om katten heen. Neem je hond als dat nodig is met een voertje mee om het boogje te lopen. Beloon je hond voor het mee lopen. Doe je dit consequent dan zal het een gewoonte worden om met een boogje om katten heen te lopen.

Wil je hond er op af sprinten en heeft hij geen interesse in de beloning? Dan ben je te dichtbij en was het nog te moeilijk.Vragen over deze blog of hulp nodig voor jouw hond?

Neem gerust contact met mij op.


Terug naar overzicht