Help mijn hond rijdt!
28 november 2018 in Informatief

Als hondeneigenaar ben je er vast wel bekend mee: Honden die rijden. Misschien doet je eigen hond het, en anders ken je vast wel een hond van iemand anders die rijdt.

Het rijden van honden wordt al snel als iets geks gezien, je hebt liever niet dat je hond dat doet.

In dit artikel zal ik een aantal punten benoemen en uitleggen:

Het rijden op andere honden

Het rijden op mensen

Het rijden op dekentjes/kussentjes.


Maar nu eerst de uitspraak: Hij is dominant want hij rijdt. Het lijkt misschien makkelijk om dit labeltje er op te plakken, zo hij is dominant dus ik moet hem eens even goed aanpakken. Helaas werkt dit alleen maar averechts en kan er zelfs nog erger gedrag ontstaan. Een hond rijdt namelijk helemaal niet omdat hij dominant is of wil doen.

Waarom doet hij het dan wel?

Dat lees je hieronder.


Het rijden op andere honden:

Gezellig op het speelveld met andere honden, eigenaren staan te praten, de honden aan het spelen en ineens begint hond A op hond B te rijden. Het spel is ineens niet meer zo gezellig.

Wat is er aan de hand?

> Rijden tijdens spel

Honden kunnen gaan rijden als ze veel spanning ervaren, op die manier 'ontladen' ze zeg maar van de spanning. Ze overzien de situatie niet meer en beginnen te rijden.

Het spel was misschien te druk, te lang of misschien was de andere hond erg spannend voor hond A.

Weet je dat jouw hond na een tijdje gaat rijden op andere honden, haal hem dan op tijd uit het spel. Soms is spel te spannend voor sommige honden, kies er dan voor een rustige wandeling te maken met maatjes die je hond goed kent zonder dat het een drukke boel wordt.

> De intacte reu en loopse teef

Deze spreekt denk ik wel voor zich, indien een teef loops is en een intacte reu krijgt de kans dan zal je ook rijgedrag zien, dit is dan bedoeld om de teef te dekken.

> De intacte reu en gecastreerde reu

Sommige gecastreerde reuen scheiden een vrouwelijke geur af waar intacte reuen op kunnen reageren. Voor allebei de partijen is het beter elkaar uit de weg te gaan.

> De hond die op bijna alle honden rijdt

Er zijn honden die op bijna iedere hond rijden, dit kan te maken hebben met spanning door de andere honden maar ook met spanning thuis, de hond ontlaad zich bij de andere honden, het is belangrijk om het dagschema en de omgang met de hond eens goed onder de loep te nemen. Zijn er factoren die er voor kunnen zorgen dat de hond meer stress heeft?


Het rijden op mensen:

Niks is zo gĂȘnant als een hond die tegen een been staat op te rijden. Dit wordt vaak als dominantie gelabeld. Niets is minder waar, de hond vindt de persoon waar hij op rijdt gewoon erg spannend. Of misschien deed de persoon iets bij de hond wat hij niet prettig vindt. Let goed op de kalmerende/stress signalen van de hond wat probeert hij te vertellen? Kijkt hij misschien al weg, of gaapt hij voordat hij begint met rijden? Is er veel drukte in huis rondom bezoek?

Kijk of je iets kunt veranderen om het gedrag te doorbreken.

Rijden op de eigenaar: Sommige honden vinden alles zo spannend dat ze alleen durven te ontladen bij de eigenaar.


Rijden op dekentjes en kussentjes.

Rijden op dekentjes en kussentjes is een teken van stress, door te rijden kan de hond de stress af laten vloeien. Het kan een gewoonte worden.

Het is belangrijk uit te zoeken waar die stress vandaan komt en dat kan nog een hele klus zijn. Als je de stress factoren hebt gevonden kan je deze vermijden en daarnaast stress verlagende activiteiten aanbieden.


Het klinkt allemaal ontzettend simpel maar dat is het natuurlijk niet.

Heb je hulp nodig of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.


Be There for your dog


Terug naar overzicht