De keuze is reuze! Of toch niet.....
08 januari 2018 in Informatief

 

 

In ons leven maken we dagelijks vele keuzes, veel van die keuzes denken we niet bewust over na.

Bijvoorbeeld wat we gaan eten, wanneer we gaan eten, waar we gaan slapen, wanneer we gaan slapen, waar we willen zitten en hoe lang, wanneer we naar buiten gaan en waar naar toe, wanneer we weer naar huis gaan, wat we op tv kijken, wat we willen snacken en hoe veel en wanneer, of we met de auto naar het werk gaan of toch maar op de fiets. Als individu is het belangrijk om veel keuzes te hebben zonder keuzes verliezen we de controle over ons eigen leven en dat geeft stress.


Laten we eens kijken naar onze honden, hoeveel keuzes mogen onze honden maken als individu?

Hebben onze honden wel iets te kiezen in hun leven of hebben wij hun leven volledig ingericht en uitgestippeld?

Hoe zou dat voelen voor onze hond? Heel weinig tot geen controle over zijn eigen leven?

 

Maar ik kan mijn hond toch niet overal los laten lopen? Mijn hond altijd maar laten doen wat hij wil? Daar kunnen ongelukken van komen toch?

In veel situaties ( denk bijvoorbeeld buiten in het verkeer) zullen wij mensen de beslissingen moeten nemen, de hond aangelijnd moeten houden om de veiligheid te waarborgen. Ook kunnen we niet dag en nacht onze voordeur open laten staan zodat de hond naar buiten kan.

Toch is het mogelijk om een hond heel veel keuzes te geven die het gevoel geven controle te hebben over zijn eigen leven en zo een hoop stress te voorkomen.

Denk maar eens aan de slaapplaats van de hond, mag de hond die zelf kiezen? Is er keuze of de hond hoog of laag wil slapen. Op een warme zachte deken of misschien ligt hij liever op de grond?

Keuze waar de hond wil slapen is een keuze die je makkelijk voor je hond kan realiseren. Hier ligt de hond graag op de bank.

Honden verplaatsen zich ook graag zodat ze hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren, het is dus belangrijk dat een hond niet opgesloten zit.

 

Laat je hond eens de route bepalen als jullie gaan wandelen en wees verrast waar jullie uitkomen, de route bepalen is ook een stuk keuze vrijheid die je jouw hond makkelijk kunt geven.

 

Beperk het aantal commando’s die je aan je hond geeft, geef het liefst helemaal geen commando’s. Jouw hond is prima in staat om zelf te beslissen of hij wil staan, zitten of liggen daar heeft hij jou niet voor nodig.

 

Vind je hond iets onprettig of iets eng? Geef hem de keuze om er van weg te lopen. Dwing je hond niet in een situatie die hij als onprettig ervaart.

 

Kauw kluif kiezen, leg verschillende soorten kauw kluiven op een rijtje en laat je hond kiezen welke hij wil.

 

Verschillende soorten water: Bronwater of kraanwater zet het eens naast elkaar wat vind je hond lekkerder?

 

Variatie in eten, Maak eens een proeverij voor je hond met verschillende soorten hapjes die honden mogen hebben, hij mag ze allemaal op eten, maar kijk eens goed hij heeft misschien wel een voorkeur voor het een en ander.

 

Maak een verrijkte omgeving en laat je hond die op eigen tempo en zonder bemoeienis onderzoeken.

 

Laat je hond uit aan een lijn van minimaal 3 meter of langer en laat hem lopen waar hij dat wil, of dat nu voor, naast of achter je is. Kiezen waar je wil lopen dat is erg fijn.

 

Laat je hond tijdens het wandelen snuffelen en wacht tot hij uit gesnuffeld is voordat je verder loopt. De keuze waar te snuffelen en hoe lang is heel belangrijk voor honden.

 

Laat je hond regelmatig los lopen op plekken waar dit is toegestaan. Je hond heeft dan de keuze of hij wil rennen of gewoon rustig wil lopen.

 

Het hebben van keuzes zorgt ook voor meer zelfvertrouwen bij je hond, hij vertrouwt er op dat hij de juiste keuzes maakt.

Geef je hond de ruimte om zelf te kiezen en je hebt een gelukkigere hond.

 

Terug naar overzicht