Dat fixen we wel even??
02 mei 2018 in Informatief

Even het probleemgedrag fixen. Zomaar een zin die ik helaas nog wel eens voorbij hoor komen.

Even fixen?? We hebben het hier toch niet over een auto? Als een auto kapot is dan wordt het kapotte onderdeel vervangen en klaar, probleem gefixt.

Waarom werkt dat bij honden niet zo?

Waarom kan je niet even het probleemgedrag fixen?

Een hond is een levend wezen,met eigen emoties, een eigen karakter en gevoel. Een hond heeft een eigen ik net als wij, het is een individu. Daarnaast heeft een hond in zijn leven ook gewoontes en patronen die niet zomaar even doorbroken kunnen worden.

Als er sprake is van probleemgedrag zal je eerst op zoek moeten gaan naar de oorzaak. De oorzaak is een combinatie van meerdere factoren, al die factoren staan met elkaar in verbinding.

Als de factoren helder zijn kan je stappen gaan zetten, vaak lijken deze stappen niks met het probleemgedrag te maken te hebben. Schijn bedriegt, ze hebben er juist alles mee te maken.

Daarnaast is het belangrijk dat de hond begrepen wordt. Een hond vertoont geen probleemgedrag voor de lol, om te pesten of om de baas te willen zijn, er is dus iets aan de hand.

Probleemgedrag is 1 grote puzzel en dat fixen we niet even.

Hoe zit het dan met de Quick fix? Vraag je je misschien af?

Een Quick fix is een snelle 'oplossing'. Bij deze soort 'oplossingen' worden vaak hond onvriendelijke manieren gebruikt om het probleemgedrag te onderdrukken.

Het gedrag wordt onderdrukt en daardoor lijkt het weg maar de onderliggende emoties zijn nog aanwezig. De hond kan zich niet meer uiten en gaat de emoties opkroppen. Dit zorgt voor nog meer stress in het hondenlijf. Het wordt chronische stress en de hond krijgt gezondheidsproblemen. Ook is het een kwestie van tijd tot de hond ontploft, want het hele leven de emoties opkroppen dat lukt niemand.

Gedragstherapie en gewoontes veranderen kost tijd en is een proces wat je doormaakt met je hond. Geef het die tijd en wees trots op iedere stap die jij en je hond samen zetten!

Loop je ergens tegenaan en ben je bereid om stappen te zetten in het belang van je hond?

Stuur gerust een bericht naar hcbethere@outlook.com of 06-48207828


Be There for your dogKirsten van Gaalen-Jeelof

Honden-Coaching Be There


Delen met bronvermelding wordt op prijs gesteld.

Terug naar overzicht