Help mijn hond schrokt
12 januari 2018 in Informatief

Help mijn hond schrokt!!!


Ik zie en hoor deze vraag bijna dagelijks voorbij komen. Help mijn hond schrokt hij heeft binnen een paar seconden zijn eten op. Wat kan ik hier aan doen?

Wat je allereerst moet weten is dat schrokken volkomen normaal hondengedrag is.

Gefeliciteerd!! Je hebt dus een gezonde hond met gezonde eetlust! Hieperdepiep Hoera !

Als je kijkt naar hoe honden in het wild eten zal je zien dat dat ook niet gaat met mes en vork. In de maag wordt het voedsel verder verteerd. Niks om je zorgen over te maken als je hond snel zijn eten op eet dus.

Het is voor honden ook goed om minimaal 1 keer per dag een goede maaltijd in 1 keer te nuttigen voor een voldaan gevoel.

Maar wat als je hond na iedere maaltijd over geeft omdat hij echt te snel eet?

Onderzoek altijd eerst een lichamelijke oorzaak, overleg dit met je dierenarts.

Is er geen lichamelijke oorzaak ga dan na waarom de hond zo snel eet dat het lijf het niet bij kan houden. Is je hond misschien erg gestrest of voelt hij zich niet veilig tijdens het eten?

Zorg in de eerste plaats voor rust tijdens het eten. Belangrijk! Pak nooit het eten af, ga ook niet met de hand door de bak, dit kan de hond nog nerveuzer maken en daardoor kan hij sneller willen eten.

Creëer geen onnodige spanning rondom eten.

De anti schrokbak

Het woord zegt het al, deze bak zorgt er voor dat de hond niet kan schrokken, ideaal toch zou je denken?

Na het bovenstaande gelezen te hebben zal je vast tot de conclusie komen dat schrokken eigenlijk heel normaal is voor honden en dat er slechts uitzonderingen zijn waarbij het schrokken voor problemen zorgt.

Een anti schrokbak is dus helemaal niet nodig.

Heb je toevallig een uitzondering, ook dan raad ik het af zo’n bak te gebruiken.

De bak bemoeilijkt de hond om bij het voer te komen, hij ziet en ruikt het wel maar kan er heel slecht bij, dit kan zorgen voor veel frustratie en stress, je zou maar honger hebben en je tanden niet in dat broodje kunnen zetten omdat er iets voor zit wat dat bemoeilijkt…. Vrolijk word je daar niet van, en je hond dus ook niet.

Ook voelen deze bakken niet altijd fijn aan de snuit.

Wat dan wel? 

In uitzonderingsgevallen kan je het voer door de woonkamer verspreiden of in een snuffelmat doen. De hond kan gewoon bij het voer maar krijgt het gedoseerd binnen.

Het snuffelen naar het voer heeft ook een stress verlagend effect.

Kijk in zo’n geval ook naar de oorzaak en ga daar mee aan de slag zodat je hond in de toekomst weer gewoon uit zijn bak kan eten. 

Terug naar overzicht